Winelovers bortesztek
Borászportál-Vinoport.hu közös bortesztek a Winelovers nagyrendezvények alkalmából

A Winelovers borteszt a korábbi Borászportál tesztek utódja. A korábban a Borászportál nevével fémjelzett, a Winelovers Nagykóstolókat megelőző bortesztek megújulnak. Ezek továbbra is a Winelovers Prémium Boros Rendezvények tematikájával összhangban keresik az ország legkiválóbb borait, mostantól azonban a Vinoport.hu szakmai támogatását is élvezik, és egységesen, Winelovers Borteszt néven zajlanak.

A Borteszt céljai:

Elnevezés:

Lebonyolítás:

 

Helyszín: Andante Borpatika, Budapest
Az Andante Borpatika biztosítja a Winelovers Bortesztek szakszerű körülményeit, így garantálja, hogy a borok a bortípusnak megfelelő hőmérsékleten, a bírálathoz maximálisan alkalmas kóstolópohárban, sommelier szakember asszisztálásával kerülnek a zsűri elé. Az Andante biztosítja azt is, hogy az egyes zsűritagok elkülönítetten, csendben, a kóstoláshoz ideális, nyugodt körülmények között dolgozhatnak.
A bírálatot a Borászportál, a Vinoport.hu, valamint a Borkollégium munkatársai felügyelik, a Borkollégium támogatásával. A palackok felnyitása és a borok dekantálása (amennyiben erre szükség van) a kóstolók látókörén kívül történik.
A bírálaton résztvevő borokat sommelier szakember állítja kóstolási sorrendbe, szükség esetén a Borkollégium oktatóinak segítségével.

 

Résztvevők: cél egy 50 fős kóstolócsoport kialakítása –az olvasók bevonásával. Jelenleg a bortesztetek 7 fő részvételével zajlanak, akiket a tematikával összhangban, az alábbi szempontok szerint válogatnak össze a szervezők:


Nemzetközi borakademikusokból (dipWSET), sommelier-ekből, borkereskedőkből és borszakírókból álló csapat kóstol.


Értékelés: a nemzetközileg elfogadott 100 pontos rendszerben, vakon; amennyiben a tételszám megköveteli, 5-6 fős kóstolóbizottsági csoportokban.
Az egyes tesztek próbabírálattal, úgynevezett belövő bor vakkóstolásával kezdődnek. Az erre adott pontszámot a bírák a szervezők közreműködésével megbeszélik, annak érdekében, hogy viszonylag kiegyensúlyozott bírálati követelmények alakulhassanak ki.
A résztvevők ezt követően személyenként legfeljebb 30 bort kóstolnak, körülbelül a felénél, tehát maximum 15 tétel után szünet következik. Kóstolás közben és a szünetben a szervezők a résztvevőknek kizárólag tiszta vizet és kenyeret kínálnak. A résztvevők kérése alapján, szükség esetén több palackot is felbontanak egy-egy borból, illetve biztosítják a visszakóstolás lehetőségét.


Visszakóstolás az alábbi esetekben fordulhat elő:

Pontszámaikat az egyes zsűritagok a hivatalos lapra írják fel, amelyet a szervezők begyűjtenek, és az eredményeket azonnal, helyben összesítik. Ezt követően a legjobb pontszámot elért 10 bort a teljes zsűri – tehát minden kóstolóbizottsági tag – újrakóstolja és értékeli. Az egyes borok elért pontszámait és a verseny végeredményét a szervezők leghamarabb a bortesztet követő napon hozzák nyilvánosságra.


Időpont: a Winelovers nagykóstolókat megelőző 3. hét péntekje. 2016-ban:

A kóstolás 14 órakor kezdődik.


Borbekérés:
Az évi öt bortesztre nevezhető borkategóriák a tematikával összhangban változnak. Az aktuális versenykategóriákat a szervezők minden év elején határozzák meg.


A bekérés tartalma minden esetben: 3 palack bor a tematikának megfelelően; bor adatlap kitöltése. Utóbbiban a borásznak lehetősége nyílik a bor kóstolását megelőző, javasolt eljárások közlésére, például ideális hőfok, dekantálás szükségessége.


A részvétel feltételei: a részvétel ingyenes; a részvétel feltétele a 3 palack bor beküldése, a határidők betartása, és a bor adatlapok kitöltése. Nevezni kizárólag a NÉBIH forgalomba hozatali engedélyével rendelkező tételekkel lehet.


Nevezésre buzdító kampányok:
Intenzív emailkampány indítása a WL rendezvényt megelőző 6. hétben (mintegy 1000 borászat, 1500 emailcím).
A 2. héttől telemarketing / rendezvényszervezői támogatás.


Beküldési határidő: a nagykóstoló előtt egy hónappal.